Oldalak

2016. május 26., csütörtök

Ébreszd fel magadban Pavlov kutyáját!


Takarítani kéne? Fel kéne kelni? Ünnepelni kéne? Tanulni kéne? Romantikázni kéne?
Jaj, csak nem most, most annyira nincsen hangulatom hozzá...

Ismerős a probléma?


A "hangulat" egy nagy ellenség. Sokszor bámulatos hajtóerő, de sajnos nem mindig úgy fúj, ahogy kéne. Azok az emberek, akik mindent hangulatból csinálnak általában a leglinkebb alakok, akiket senki sem szeret.
Ahhoz, hogy sikeresek legyünk a dolgainkban, sajnos az esetek többségében a hangulatunk ellen kell tennünk.
A jó hír viszont az, hogy a hangulatot meg lehet hozni. És nem is olyan nagyon nehéz.

Ismerős általános iskolai biológia tanulmányainkból Pavlov kutyája? Amikor a kutya nyálelválasztása már a csengetésre is beindul, mert megtanulta, hogy a csengetés után étel jön. Ugyanez működik nálunk, embereknél is. Nem hiszem, hogy sokat kell magyarázni, elég ha a pl. a karácsonyra gondolsz. Mitől érzed, hogy karácsony van? Mitől lesz "karácsonyi hangulatod"? Bizonyosan nem attól, hogy közeledik a december 24-e. A karácsonyi dalok, a fahéj, alma és narancs illata, a fenyőfa, a karácsonyi díszek, a mézeskalács... Azok a dolgok, amik gyerekkorunk óta a karácsonyhoz kötődnek. Ezek nélkül aligha "éreznénk", hogy karácsony van. Na most képzeld el, hogy ugyanezt alkalmazod a hétköznapi dolgaidra. Nagytakarítani kell? Akkor alkosd meg a nagytakarítás-rítusodat! Vizsgára kell tanulni? Hozz létre vizsgaidőszak-hangulatot. Ünnepelni mész? Legyen ünnepre készülő szertartásod! Randiestre készülsz? Elő a randi-hagulattal! Két-három alkalom után úgy összekapcsolódik majd a tevékenység és a rítus a fejedben, hogy csupán attól "hangulatba jössz", hogy a szertartásodat elvégzed. Mint a kutyáknál a csengetés és az étel.
Mi lehet ilyen "csengetés"? Itt van néhány példa:
Zene
A zene az egyik legalapvetőbb dolog, amivel hangulatot lehet kelteni. Mindenkinek vannak olyan kiemelt dalok az életében, amelyek azonnal heves érzelmeket csalnak elő. Egy zenére lehet sírni vagy táncolni, egy jó dal jókedve derít, energiát ad, vagy éppen lenyugtat.
Nekem van egy takarítós zenegyűjteményem. Eleve csupa pörgős szám, amire nem lehet nem mozogni, de mivel már jó ideje minden nagytakarítás alkalmával ezt hallgattam, annyira összekötődik a takarítással, hogy még ha nagyon nincs is kedvem takarítani, ezzel a zenével könnyen átlendülök a kedvetlenségen és nekiállok. Hasonló a helyzet a tanulással, ahhoz is megvan a zeném. A reggeli felkeléshez is. Nem minden reggel használom, de ha bekapcsolom reggel, akkor mindjárt jobb lesz a kedvem.
Bizonyára neked sem esik nehezedre illő dalokat találni az egyes tevékenységekhez!

Illat
Általában nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget, pedig az illatok nagyon nagy hatással vannak ránk. Ha egy helyiségben rossz szag van, azonnal rossz benyomást tesz ránk a látványtól függetlenül. Egy finom parfüm vagy friss illat viszont nagyon pozitív élmény lehet. Egy parfümreklám szerint a parfüm állásinterjúk és randik döntő momentuma lehet. És az illatnak nagyon nagy jelentőség van az emlékezésben is. Egy-egy illat mennyi eltemetett emléket és érzést csalogathat elő!
Az illat már eleve része sok rituálénknak. Például a reggeli kávé illata. A tiszta ruhák illata mosás után. A tisztítószerek illata. Próbáld ki, hogy szándékosan használsz illatokat a rituáléidban!
Például ha nehezen "jössz hangulatba" egy-egy romantikus estéhez, rendszeresíts egy randi-parfümöt. Ezt az illatot ne használd máskor, csak ha szexitájm van. Egy idő után elég lesz megérezni a parfüm illatát és a hangulat garantált lesz :)
Használj füstölőt, aromagyertyát ha szeretnél kicsit relaxálni, időt fordítani magadra. Kísérletezz parfümökkel, illóolajokkal, stb. Csak engedd el a fantáziád :)

Öltözködés
Azokon a napokon, amikor nem nagyon mozdulsz ki otthonról, nagy a kísértés, hogy pizsamában maradj egész nap. Ha így teszel, szinte borítékolható, hogy aznap nem fogsz csinálni semmi értelmeset. Az, hogy mi van rajtad erősen befolyásolhatja a hangulatodat. Gondolj csak arra, mennyit dob a kiállásodon, ha tudod, hogy csinos vagy. Ha reggel felöltözöl, ahogy az ágyból kiszállsz, akkor azonnal tettre készebbnek érzed majd magad. De ha mondjuk nap közben nincs kedved semmihez és legszívesebben csak facebookoznál, holott egy csomó mindent kéne csinálni, akkor próbáld ki, hogy felöltözöl úgy, ahogy utcára is kimennél, vagy egy fokkal talán csinosabban, megcsinálod a hajad, esetleg még sminkelsz is. A hatás nem marad el :)


És még sok minden: ételek, italok, színek, fények... Ilyen és ehhez hasonló praktikákat alkalmazva egy csomót lendíthetsz az aktuális hangulatodon, próbáld ki!  :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Web Analytics