Oldalak

2016. április 1., péntek

Nagyböjtöt elszalasztók, figyelem!


Húsmentesség, alkohol-böjt, cukor-böjt, koffein-böjt, facebook-böjt, tévé-böjt, buli-böjt, káromkodás-böjt, méregtelenítőkúra, fogyókúra, kenyér és víz, bibliaolvasás naponta, imatréning, és a többi és a többi.Ilyen és ehhez hasonló módokon böjtöltünk a húsvétot megelőző negyven napban szerte az egész világon.

Vagy böjtöltünk volna, ha időben eszünkbe jut, de a nagyböjt derekán már úgy gondoltuk, hogy úgy is mindegy.

Vagy böjtöltünk, de húsvét előtt abbahagytuk, majd jövőre. Ismerős?

Van egy jó hírem azoknak, akik elszalasztották a böjtöt, vagy idő előtt abbahagyták: Nem kell egy évet várni!

Na persze, a következő nagyböjtig kell egy évet várni, az adventig is legalább nyolc hónapot. De ki mondta, hogy az, amit a nagyböjtre terveztél, az csak a nagyböjtre való?

Akármilyen böjtöt nézünk, annak van valami pozitív hatása, volt valami célod, amiért belekezdtél, vagy bele akartál volna kezdeni. Mik ezek a célok? Egészség, életmódváltás, rossz szokásról való leszokás, jó szokás felvétele, önmegtartóztatás és akaraterő edzése, vagy ha a nagyböjt eredeti rendeltetését nézzük, akkor lelki megtisztulás, bűnbánat, Istennel töltött idő, felkészülés az ünnepre.
Nos, szerintem sehol nincsen megtiltva, hogy ezek közül bármelyik célt a húsvéton kívül akarjuk elérni.
Ha egészségesebben akarsz étkezni, életmódot akarsz váltani, fogyni szeretnél, vagy egy rossz szokásodról lemondani, akkor a legnagyobb hiba azt ilyen fix dologhoz kötni, mint a nagyböjt. Változni akarsz? Oké, akkor nézz az órádra: most van itt az ideje! 
Ha a kitartásodat  szeretnéd edzeni, önmegtartóztatást gyakorolni, akkor annak főképp most van itt az ideje. (Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a nagyböjtben félbehagytad vagy el sem kezdted. Na ugye, hogy ugye? :) Nincs kifogás!)
És igazán a lelki böjtök megvalósításának sem akadálya, hogy a húsvét elmúlt. Az sajnálatos dolog, ha nem tudtál az ünnepre lelkileg kellően felkészülni és csak átestél rajta, mint már annyiszor, de ezzel kapcsolatban is van egy jó hírem: a húsvét örömüzenete nem csak húsvétkor érvényes! Ezért is ünnepelünk a keresztyén gyülekezetekben valójában minden vasárnap húsvétot: Krisztus halála és feltámadása minden egyes nap valóság! Ezért aztán nem kell bánkódni, ha túl gyorsan elrohantak az ünnepek. Ülj le most, hogy elült a kavalkád és kezdj neki újra! Kb. kilencszer negyven nap van egy évben, és a következő turnus éppen ma kezdődik! Vedd elő a félredobott imatréning tervet, vagy a negyven napra kijelölt bibliaolvasó vezérfonalat, vagy a papírra nem is vetett elhatározásaidat, hogy mit fogsz csinálni az elkövetkezendő negyven napban, és hajrá! És akkor se csüggedj el, ha véletlenül kimarad néhány nap, vagy félbe marad a dolog. Ennek a "negyven napnak" az az előnye a nagyböjtihez képest, hogy akkor kezdődik és akkor ér véget, amikor te akarod, ha kell ötven nap lesz belőle, vagy hatvan, vagy akármennyi. Ha csak egy hétig csinálod, már az is egy héttel több, mint ha el sem kezdted volna. Szóval hajrá! :)

Bevallom nektek, hogy ez a cikk azért született meg, mert én is abbahagytam a böjti programomat kb. egy hét után. De semmi vész, ma kezdem az újabb negyven napot! :)
Csináljuk együtt, ki csatlakozik?Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Web Analytics