Oldalak

2016. március 7., hétfő

Mit kezdesz azzal, ha valami betalál?
Nem olyan régen volt egy újabb internetes botrány, ezúttal Bochkor Gábor körül. A rádiós ugyanis azt találta mondani egy műsor alkalmával, hogy „Aki elhanyagolja magát egy párkapcsolatban, az méltatlanná válik arra, hogy szeressék”. Ennek apropója Pierce Brosnan felesége volt, akiről még a következőket mondta: "Olyan ez a nő, mint egy hirdetőoszlop, amit elvittek innen Budapestről. Ez a bűbáj férfi azt írja a képek alá, hogy kövéren és soványan, mindenhogy szeretem őt. Pedig a felesége képét nézve arra gondolok, hogy mintha nem ugyanez az ember lenne. És tudom, hogy most rengetegen fel fognak háborodni, de muszáj beszélni azokról, akik egyszerűen nem figyelnek oda magukra. Aki ennyit hízik, az külsőre is méltatlan lesz a partneréhez, mert leszarja a párkapcsolatot." (forrás)
Nem kívánok a mondatainak jogosságáról vagy jogtalanságáról értekezni, mert most más gondolkoztatott el. A kijelentés kapcsán ugyanis nem sokkal később, Schobert Norbi, Mr. Fitnessguru is nyilatkozott:


"(...) Bocsi elszólása lehetőséget ad azon bűntudattal küzdőknek, akiknek egy kis projekciós lehetőség (rávetítés) azonnali, megfogható ellenségképet teremt és máris megszabadulhatunk az amúgy részben jogos bűntudattól. (...)"

Kicsit nyakatekert, neki kell ugrani párszor :) Függetlenül attól, hogy igaza van-e vagy sem, ez a mondat volt, ami elgondolkoztatott. Ez ugyanis egy rendkívül fontos kérdést vet fel: Mit kezdesz azzal, ha valami betalál?
Az első reakció nyilván, hogy összerándul a gyomrod és ökölbe szorul a kezed. Ilyet mertek mondani?! Énrám?! De... És elindul a szitokáradat. Érdekes egyébként megfigyelni, hogy olyankor, ha (jogos) kritika ér minket, elsősorban nem releváns érveket fogunk felhozni magunk megvédésére, hanem ellentámadunk. A fő érveink nem azok lesznek, hogy mi milyenek vagyunk, hanem hogy a másik milyen. Érdemes mazsolázni a kommentek közül a fent említett incidensek kapcsán íródott cikkeknél. Rengeteg az irreleveáns, "majd megnézlek téged, amikor..." kezdetű megjegyzés. Valljuk be, hogy a legtöbb esetben, amikor felháborodunk egy éles kritikán, az azért történik, mert a kritika jogos! Na, de mit kezdesz egy jogos kritikával?

Csináltam egy cuki kis reakció-határozó infógrafikát. Ez inkább poén, mint komoly, de azért talán segít feltérképezni, hogy mi zajlik le benned, amikor kapsz egy kritikát. Íme:


Túl kicsi? Katt a képre a letöltéshez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Web Analytics