Oldalak

2016. március 22., kedd

Két kreatív ötlet húsvétra, ami nem piros tojás - fehér nyuszi :)

A karácsonyt még talán értem, mint családi ünnepet a valódi karácsonyi üzenet nélkül, de azt aztán már végképp nem értem, hogyan lett a húsvétból csupán a piros tojások és csokinyuszik ünnepe. A boltok kirakatában sárga csibék vannak, tavaszi virágok, meg hímestojások, de most komolyan: mit ünnepel húsvétkor az, aki nem a Feltámadást?
Majd valaki felvilágosíthatna, de addig is  szeretnék megosztani két olyan kreatív ötletet, ami a Feltámadást ünnepli :) Jó ilyenkor csendes barkácsolás közben elmélkedni - ünnepre készülni, vagy esetleg gyerekekkel együtt beszélgetni a húsvétról alkotás közben. (Az első ötlet gyerek-barátabb, a másodikat inkább csak nagyokkal próbáljátok, az már haladó-szint :))

Húsvéti mini kertA húsvét lényegét nagyon egyszerűen és lényegre törően bemutató mutatós kis "kert". Az elkészítése rém egyszerű.
Eszközök: virágcserép alátét, virágföld, kis virágcserép, ágacskák, fonal, moha, nagyobb kő, kis kavicsok

Az elkészítés nagyrészt egyértelmű: Az edény aljára kevés földet tettem, majd ráfektettem a kis virágcserepet. A cserép fölé dombot formáltam a virágföldből, jól lelapogattam. A "dombot" mohával borítottam be, a "sír" előtti részt pedig kavicsokkal. Kis botocskákból kereszteket készítettem és a dombra szurkáltam őket. Papírszalagra filctollal felírtam, hogy "Miért keresitek a holtak között az élőt? Ő nincs itt, mert FELTÁMADT!". A szalagok egyik végét a cseréphez ragasztottam, a másik végüket az edény széléhez. És ezzel kész is :) Esetleg kicsit meg lehet locsolni a mohát, hogy könnyebben gyökeret eresszen a földbe.
Ha időben eszedbe jut a dolog (mondjuk majd jövőre) és szeretnéd tovább extrázni a kis kertedet, akkor moha helyett vess fűmagot a földbe, hogy húsvétra pihe-puha fű nője be a dombocskádat. (Bevallom, nekem ez a lazy-way mohás megoldás kicsit jobban tetszik.)
"Házi passió"A református gyülekezetekben szokás nagypénteken (vagy nagycsütörtökön) a passió-olvasás. (Valószínűleg máshol is, de én ebben vagyok kompetens :)) Jó pár évvel ezelőtt az egyik gyülekezeti passió olvasás alkalmával minden igeszakaszhoz készített édesanyám szemléltetést: egy kis textilzsákocskába egy-egy jelképet, ami azzal a szakasszal összefügg. Ez ihlette az én ötletemet: 
Tizenkét darab bébiételes üveg, festék és néhány apró kellék: ebből áll a kis házi passióm. Az volt a célom, hogy vizualizáljam Jézus szenvedéstörténetét dekoratív és kézzelfogható formában. 
A kis üveget tetejét bézs színű textillel vontam be, és minden üvegbe került valami (kivéve egyet, de nem lövöm le a poént :)). 

A "stációk" (Máté alapján):

1. Virágvasárnap 
(Máté 21, 1-10.)

Az üvegbe egy kis zöld ágat tettem (tiszafa ága, ez hasonlított legjobban egy miniatűr pálmaágra :)), az üveg hátuljára pedig fehér acryl festékkel felfestettem, hogy "Hozsánna". 
2. Júdás árulása
(Máté 26, 14-16.)
  
Ebbe az üvegbe 30 darab "ezüstpénzt" tettem, amiket konzervdobozokból vágtam ki. 


3. Az utolsó vacsora
(Máté 26,17-29)

A harmadik üvegbe egy kis darab (kőkeményre száradt - nehogy bepenészedjen :)) kenyér került és egy mini üvegcsében vörösbor. Az üvegcsét hobbiboltban szereztem be. 


 4. A Gecsemáné-kertben
(Máté 26, 36-46)

Ez a stáció okozott a legtöbb fejtörést. Pár kavics került bele, a kavicsokon piros festékpöttyök jelképezik a véres verejtéket, az üveg falára pedig ezt festettem: "Legyen a te akaratod szerint."


5. Jézus elfogatása
(Máté 26, 47-56.)

Az ötödik üvegbe egy kis darab kötél, és két kis botocskából faragott kard és lándzsa került. Az üveg hátulján pedig egy piros szájnyom jelképezi Júdás csókját. (Nem igazán látszik a képen.)6. Péter tagadása
(Máté 26, 57-75.)

Ezt  a stációt egyszerűen oldottam meg: piros papírból egy kakas sziluettjét vágtam ki, és ráragasztottam egy hurkapálcikára. A pálcikát az üveg kupakjára ragasztott bluetack (gumigitt, gyurmicska, gyurmaragasztó, stb.) golyóba szúrtam, és így tekertem rá a kupakot az üvegre.


7. Jézus Pilátus előtt
(Máté 27, 11-26.) 

A passiónak ebből a jelenetéből Pilátus kézmosását ragadtam ki. Pár szappandarabkát tettem az üvegbe és az üveg falára felírtam: "Mosom kezeim". 


8. Jézus megcsúfolása 
(Máté 27, 27-30.)

A hetedik üvegbe egy darab bíbor színű anyag és két tövises ág került (júlia borbolya). Sajnos olyan kicsi koszorút nem tudtam hajlítani a száraz ágakból, akinek sikerül, úgy még szebben néz ki. Szerintem így is elég kifejező.9. Jézus keresztre feszítése
(Máté 27, 31-44.)

Ebbe az üvegbe három nagy szög került, amit előtte gyertyaláng fölött összekormoztam (csak azért, hogy fekete legyen, de ennek igazából nincsen jelentősége :)). Az üveg falára a Jézus fölé függesztett vád szövegét írtam: "EZ JÉZUS, A ZSIDÓK KIRÁLYA". 10. Jézus halála
(Máté 27, 45-55.)

Ennek az üvegnek a felét belülről feketére festettem (acryl festékkel). Az elülső felére fehérrel ez a felirat került: "ELVÉGEZTETETT", az üvegbe pedig egy fehérre festett kis fakeresztet raktam (két apró ágacskából kötöztem össze), amit szintén bluetack-kel ragasztottam az üveg aljához.11. Jézus temetése
(Máté 27, 57-66.)

Jézus temetését egy darab fehér textillel és egy lepecsételt kővel szimbolizáltam. A pecséthez piros gyertyát olvasztottam fel és a kis kőre csöpögtettem. 


12. Jézus feltámadása
(Máté 28, 1-10.)

Bár ez már nem a passió része, mégsem maradhatott ki a végéről Az Örömhír :) Az üres sírt egy üres üveg szimbolizálja, az üvegre ennyit írtam: "ÉL!"Ha van kedvetek barkácsolni kicsit a nagyhéten, készülve lélekben is az Ünnepre, akkor hajrá! :) Az első egyszerűbb, a második ötlet jóval időigényesebb, és ha nincs otthon egy bébi, akkor meg kell hozzá enni 12 üveg bébipapit :) (Mi ezt tettük, mivel a hobbiboltban kapható üvegeket horroráron vesztegetik. Szerencsére találtunk egy bébikaját 170 forint/db-ért a Rossmannban, így egész jó áron kijött a 12 üveg, ráadásul megvolt a nassolnivaló pár napra. :) Meglepően finomak a babáknak készült gyümölcsös desszertek, lehet hogy rá fogunk szokni :P)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Web Analytics