Oldalak

2016. január 4., hétfő

Izgalmas party-édesség: szilveszter ihlette pezsgőzselé

Egy egészen különleges kis édességet találtam szilveszterre, de mivel nem feltétlenül kötődik a óév estéjéhez, gondoltam megosztom.
Mi zselé- és kocsonyamániások vagyunk és mindig is kacérkodtam a házi gumicukor gondolatával, de valamiért eddig még sosem vágtam bele. Az első kísérletem rögtön egy izgalmas felnőtt party-édesség lett :) Szülinapi összejövetelre, esküvői fogadásra, grill-partira, stb. jó ötlet, biztosan felhívja magára a figyelmet :)

Hozzávalók 1 liter pezsgőzseléhez:
7 dl pezsgő
2 dl szénsavas üdítő (én Seven Up-ot használtam)
(a pezsgő és az üdítő arányát nyugodtan variálhatod attól függően, hogy édesebb, vagy pezsgősebb ízt szeretnél-e. Nekem az volt a tapasztalatom, hogy még folyékony állapotban kevésbé lehetett rajta érezni a pezsgőt, zselének már határozott pezsgő íze volt. A Seven Up pedig jó kis sárgászöld színt adott az egésznek)
1 dl víz
zselatin


Elkészítés:
Langyos vízben feloldottam a zselatint (a zselatin pontos mennyiségéről a csomagoláson írtak alapján tájékozódtam. 3 tasak Horváth Rozi zselatinport használtam az egy liter folyadékhoz). Összeöntöttem a pezsgőt az üdítővel egy lábosban és elkezdtem melegíteni, hozzáadtam a feloldott zselatint. Nálam akkor erősen felhabzott, ezt a habot lekanalaztam róla, de a maradék hab később magától is eltűnt. Éppen forrás előtt levettem a tűzről (a zselatin forrás hatására elveszti zselésítő képességét) és egy fóliával kibélelt tepsibe öntöttem. Érdemes kicsi tepsit választani, mert minél magasabb a zselékocka, annál jobban néz ki :) Miután hűlt egy kicsit, beraktam a hűtőbe, ahol kb. egy óra alatt megdermedt. Nekem hamar ki kellett szednem, mert már este vittem is, de a megmaradtakon azt tapasztaltuk, hogy ami állt egy éjszakát, annak jobb lett az állaga és nem ragadt. Miután kiszedtem a hűtőből, tiszta felületre borítottam és lefejtettem róla a fóliát. Felvágtam kis kockákra és kis sütidíszekkel díszítettem. Díszítésnek ne használj cukorkristályt, mert feloldódik a felületén, én egy egész doboznyit rászórtam, fél óra múlva egy szem sem látszott belőle :(

Ez az alap, ezt már úgy lehet variálni, ahogy nem szégyelled. Töltheted pezsgős vagy pálinkás poharakba (ez esetben kicsit kevesebb zselatint használj, hogy szépen kanalazható legyen), színezheted ételfestékkel vagy különböző színű üdítőkkel, tehetsz bele gyümölcsöket. Ha szilikon jégkocka formában, vagy bonbon formában csinálod meg, még szebb kinézete lesz, mintha csak felvágod. Az is jól néz ki, ha egy nagy zselét csinálsz egy szilikon puding- vagy kuglóf formába és úgy tálalod pl. gyümölcsökkel, aztán mindenki vághat magának egy szeletet. És ha még ez sem volna elég, akár rétegezheted is egymásra a különböző színű-ízű zseléket. Ha pedig valami még ütősebbre vágysz, tehetsz bele némi töményet is (vodkát, pálinkát, likőrt). Ennek már tényleg csak a fantázia szab határt!

Ezek után pedig már csak egy kis ugrás a gyerekeknek való gumicukor. Valami fincsi édes alaplé (gyümölcslé vagy szörp) és egy kicsit több zselatin (hogy keményebb legyen) kell hozzá. Vigyázz, mert nehezen tudsz akkora adagot készíteni, ami nem fogy el perceken belül!

Ötletek a pezsgőzselé tálalására :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Web Analytics