Oldalak

2016. január 6., szerda

Az újrahasznosítás menő! #1 Hasznosítsd újra a karácsonyfádat!Vízkereszt van (vagy amit akartok :)), a hagyomány szerint ilyenkor bontjuk a karácsonyfát. Akinek van miben, talán eltüzeli, akinek nincs, az csak kirakja szegény kiszolgált fenyőfát a gyűjtőhelyre, ahonnan aztán a kukások elviszik. De mi lenne, ha... újrahasznosítanánk a fát? Gyűjtöttem néhány ötletet, mit kezdhetsz a fenyőfával, ha van egy kis kedved és rászánt időd.


1. Mi legyen a fatörzsből? 

Szeleteld fel!
Kis munkát igényel, de az eredményért megéri. Egyszerűen csupaszítsd le a fa törzsét és szeleteld, vagy szeleteltesd fel 0,5-3 centis lapocskákra, attól függően, hogy mit szeretnél készíteni belőle. Hogy ezekkel mit lehet majd kezdeni? Ha magadtól nem lenne ötleted, itt van néhány:


Kis kedves táblácskák kis kedves üzeneteknek

Mit szólnál egy fagombos nagykabáthoz? :)

Vagy egy stílusos alátéthez?

Egyszerű de nagyszerű :)

Ahhhwww...


Oh, deer... :)


Mécsestartó
Mécsestartót készíthetsz a törzsből úgy is, hogy egyszerűen 5-7 centis darabokra fűrészeled és a teamécsest a tetejére helyezed, de ha egy szinttel profibb megoldás, ha egy kis mélyedést fúrsz a fába és abba helyezed a mécsest.2. Mi legyen az ágakból?

Rendkívül mutatós apróságok készülhetnek az ágacskák felhasználásával is.
Rusztikus csillag

Boszorkánylépcső helyett...

Képkeret...

...vagy tükörkeret

Szívmelengető :)

Erdei hangulat
3. Mi legyen a tűlevélből?*

Illatosító!
A fenyőillatot nem lehet megunni - még karácsony után sem. Fogj egy marék tűlevelet, dobd bele a konyhai aprítógépbe és törd meg egy kicsit, hogy az illóolajok ki tudjanak szabadulni belőle. Már amikor kinyitod az aprítót, biztosan meg fog csapni az erős fenyőillat. Tedd egy kis tálkába és rakd ki az asztalra a szobában. Nem kell sokat várni, hogy az egész szobát belengje a friss fenyőillat. Mintha csak most hoztátok volna a karácsonyfát... :) Esetleg cseppenthetsz még hozzá némi illóolajat is.
Elteheted kis zsákocskákba is a kissé összezúzott fenyőtűket, még egészen sokáig érződni fog az illata!

Testradír
Ha szívesen próbálsz ki újdonságokat, megpróbálkozhatsz ezzel a fenyős testradírral:
Egy-két evőkanál fenyőtűt keverj össze kb. három evőkanál kristálycukorral és konyhai aprítógépben addig aprítsd, míg a tűlevelek kb. negyedükre-ötödükre aprózódnak. (Légy türelmes, a fenyőtű elég ellenálló.) Adj hozzá egy kevés olívaolajat és még egy kicsit mixeld össze. Ezzel az aránnyal jó dörzsis lesz, ha kímélőbbre szeretnéd, akkor kevesebb cukrot és több olajat használj.
Nedvesítsd be a bőrödet langyos vízzel, vidd fel rá a cukros masszát és masszírozd be. A cukorkristályok ledörgölik az elhalt hámsejteket, az olívaolaj ápolja a bőrt, a fenyő pedig tisztít és az illatot adja :)

* Megjegyzés: Ez utóbbiakat nem biztos, hogy minden fenyőfélével érdemes megcsinálni. Én luccal próbáltam, annak van illata és arról biztosan tudom, hogy gyógynövény :)


No akkor, ha még nem bontottátok le a karácsonyfát, itt a remek alkalom, hogy valami nagyon klassz készüljön belőle! Végtére is, nem sűrűn fordul elő, hogy a házban van egy fa, és dekorációs alapanyagért nem kell az erdőbe menni gyűjtögetni :)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Web Analytics