Oldalak

2015. december 2., szerda

Miért írj szerelmeslevelet?


A kapcsolatom a férjemmel úgy kezdődött, hogy kilóméteres emaileket váltottunk. Aztán mivel egy darabig távkapcsolatban voltunk ez megmaradt, és azóta is cetliket hagyunk egymásnak, vagy ha van valami gondolatunk még most is nekiállunk levelet írni. Gondoltam, hogy összeszedem a tapasztalataimat, hogy mire jó a (szerelmes) levél.

1. Összeszedi a gondolatokat
Gondolom te is voltál már úgy, hogy el akartál valakinek mondani valamit, jól kigondoltad, és amikor végre előálltál vele, akkor az egész olyan hülyén jött ki és nem tudtad elmondani azt, amit szerettél volna. Nos, vannak témák, amiknél ezt a nehézséget vállalni kell, mert nem lehet levélben megírni. De van, amikor nyugodtan nekiülhetsz, hogy leírd a gondolataidat. Ha leírod, biztos, hogy nem hagysz ki semmit, vissza tudod ellenőrizni és gyakran megtörténik, hogy olyan gondolatok jönnek elő, amiket addig még soha nem fogalmaztál meg, csak valahol ott voltak a hátsó sötét területeken... (Ezért jó egyébként a naplóírás is.)
Nem utolsó szempont az sem, hogy az írásbeli közlés fejleszti a fogalmazásmódot. Nem mindegy, hogy amit leírsz, azt milyen formában írod le. Ha sokat írsz és rá vagy kényszerítve, hogy kerek, értelmes mondatokat vess papírra, akkor egy idő után szóban is könnyebben fejezed ki magadat szépen. Persze ez csak egy hasznos melléktermék, az ember nem ezért fog szerelmes levelet írni :)
(Egy másik eset, amikor jó leírni inkább a dolgokat a szóbeli közlés helyett, ha fennáll a sírás veszélye. Ilyen helyzet nem feltétlenül párkapcsolatban, hanem pl. lelki beszélgetésen fordulhat elő. Amikor tudod előre, hogy a téma mélysége miatt sírni fogsz, és nem fogod tudni elmondani, hogy mi bánt, akkor segíthet, ha leírod és a beszélgetés azzal kezdődik, hogy a másik elolvassa. Nekem bevált :))

2. A szó elszáll, az írás megmarad
Nem véletlen, hogy anyukáink, nagymamáink nagy becsben őrizgetik a fiatal korukban kapott szerelmes leveleket. Egy nagyon szép emlék lehet az írásban megfogalmazott vallomás, amit ha visszaolvasol, sokkal könnyebben visszaidézed az emlékeket is, amelyek a levélhez kötődnek. Ez segítség lehet akkor is, ha éppen nem túl fényes a hangulat a kapcsolatban, jó ilyenkor visszanyúlni a biztos pontokhoz.

3. Ébren tartja a lángot
Olyan jó dolog levelet kapni, nem? Van neki valami varázsa. Hát még szerelmes levelet! Tévedés, hogy pl. több év után már nem kell ilyesmi. Pont akkor kell! A hétköznapokban sokszor nehéz időt szakítani arra, hogy csak úgy elmondjam, milyen jó a másikkal lenni és mennyire szeretem őt. Mégis nagyon fontos, hogy elmondjam! Mennyiből telne leülni és egy oldalban megírni neki? Az éjjeliszekrényére tenni, vagy a reggeli kávéja mellé... Biztosan nagyon értékelné!

4. A kis üzenetek kiszínezik a hétköznapokat
Nem feltétlenül kell oldalas vallomásokat  írni a másiknak, hogy örömet okozz neki. Ha túl gyakran tennéd, amúgy is megunná, meg aztán túl gyakran nem is lehet újdonságot írni. De írhatsz kis üzeneteket, amik aztán feldobják a hangulatát. Ha fontos jelenése van valahol, vagy megbeszélés, előadás, amitől izgul, írd meg neki, hogy gondolsz rá. Ha reggel, mire felébred te már elmentél, akkor hagyj ez üzenetet a fürdőben, hogy még reggel is szépnek találod. Ha már régóta halogatott valami feladatot, amit végre megcsinált, akkor ne azt mondd, hogy "Na végre, már nagyon ideje volt", hanem esetleg írj neki egy kis üzenetet: "Büszke vagyok rád Drágám, hogy erőt vettél magadon! Látod, mennyivel jobb most így?" Lehetséges, hogy legközelebb nem fogja addig halogatni a feladatát. Az ilyenek nagyon jól tudnak esni és kiszínezik a hétköznapi teendőket. (Számodra is izgalmas lesz várni a reakciót :))

5. Ha nincs idő beszélgetni
Előfordulhat egy élethelyzetben, hogy nincs idő a beszélgetésre, eszmecserére. Mert pont váltja egymást a munkaidőtök, mert éppen nagyon dolgoztok valamin, mert mire este időtök lenne, mindketten hulla fáradtak vagytok, stb. Ilyenkor jó megoldás lehet, ha leveleztek. Akár emailben, akár kézzel írva pár sort, gondolatot, megbeszélnivalót. Természetesen ez csak áthidaló megoldás egy kis időre, de jó előkészítője lehet egy nagy-nagy beszélgetésnek, amikor végre van rá időtök.

6. Ha nem vagy egy fogalmazóbajnok
A Szex és New York c. filmben van, hogy a női főszereplő panaszkodik a szerelmének, hogy a férfi soha nem ír neki szerelmes levelet. Erre annyi a válasz, hogy azért nem ír, mert nem tud. Amikor viszont törés következik be a kapcsolatukban, a férfi úgy (is) próbálja visszahódítani a nőt, hogy híres emberek (költők, zeneszerzők) szerelmes leveleit küldi el neki.
Ha nem vagy jó a fogalmazásban és csak ez gátol meg abban, hogy levelet írj (én állítom, hogy nem kéne, hogy meggátoljon, hiszen ahogy írsz, az is te vagy), akkor még mindig fordulhatsz már előre megírt gondolatokhoz. Ami viszont nagyon fontos, hogy ezzel ne akard letudni! Egy rosszul megválasztott semmitmondó, csöpögős idézet sokkal rosszabb, mint a te ügyetlen szavaid. Fordíts időt a megfelelő idézet/vers/levél kiválasztására és ha teheted, válassz olyat, ami a másiknak mond is valamit, aktuális, a ti helyzetetekre illő. És ekkor is illik legalább két mondatot mellé írni, ami tőled származik :) Ha jól választasz, biztos, hogy értékelni fogja és megjegyzi!

7. Ajándék mellé kötelező a levél!
Számomra régebben egy szülinapi, karácsonyi ajándék mellé kötelező volt a levél, és ez volt a legértékesebb része az ajándéknak! Egy ünnepi ajándékozás a lehető legjobb alkalom arra, hogy a szeretteidnek leírj olyan dolgokat, amiket egyébként nem mondasz egy sima beszélgetésben. Ez nem feltétlen a párkapcsolatra vonatkozik, mert a párodnak gyakrabban beszélsz a vele kapcsolatos érzéseidről (jó esetben), hanem főleg más kapcsolatokra: szülőkkel, testvérekkel, barátokkal való kapcsolatra. Ilyenkor leírhatod, hogy mit köszönsz neki, miért vagy hálás, mi az, ami nagyon jólesik tőle, mit tisztelsz benne, mit szeretsz benne, stb. Hányszor beszélgetsz ilyenekről a szülőddel, testvéreddel, barátoddal? Nem sokszor, ugye? Pedig milyen jól esne neki, ha tudná! Nosza, rajta, írd meg neki! :)

No remélem, mindenkinek vonzóvá tettem a levélírást, és akkor neki is lehet ülni szépen! :)

2 megjegyzés:

  1. Kedves Csenge!
    Csak így tovább!Szép magasra tetted a "lécet",maradhat is ott.Ám légy megértő,ha valaki nem tudja átugorni!
    Szeretettel az idetévedt Nagypapa


    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Web Analytics