Oldalak

2015. december 3., csütörtök

Elvárások - minek az?

Az elvárásoktól általában félünk, és ha az "elvárás" szó egy párkapcsolat kapcsán kerül szóba, akkor az már régen rossz - gondoljuk. Ez viszont nem helyes.
Ha nincsen elvárásunk valakivel szemben, akkor nem várunk tőle semmit (ezt aztán megmagyaráztam :)). Vagy azért, mert egyáltalán nincs vele kapcsolatunk, vagy azért, mert olyannyira nem tett eleget a legalapvetőbb elvárásunknak sem, hogy már inkább nem is várunk tőle semmit.
Egy kapcsolatba már eleve úgy vágunk bele, hogy várunk valamit a másiktól. Ahhoz, hogy téged válasszalak, ilyennek, meg ilyennek, meg ilyennek kell lenned. Persze ez nem megy ilyen nyersen, normális helyzetben egyszerűen beleszeretünk. És ahogy növekszik a kapcsolat, szaporodnak az elvárások. Vannak köztük megalapozottak és vannak megalapozatlanok, vannak "jogosan elvárható" dolgok, amiben mindketten egyetértünk és vannak olyanok, amikről úgy gondoljuk, a másik nem várhatná el tőlem. Amikor az elvárások ütköznek, az konfliktust okoz, az ütközést azonban nagyon sokszor az okozza, hogy nem tudunk egymás elvárásairól és mi sem kommunikáljuk a sajátjainkat. Nem minden evidens a másik számára, ez viszont csak akkor derül ki, amikor valamivel nem váltotta be az irányába támasztott elvárást.
No, eddig nagggyon tárgyilagos voltam, most jön a lényeg.
Körülbelül egy éve, amikor a mi kapcsolatunkban is történt több jelentősebb ütközés a különböző elvárások miatt, úgy döntöttem, hogy ez így nem mehet tovább és megírtam egy szempontsort, ami alapján mindketten átgondoltuk és leírtuk, hogy mi a fontos számunkra a másikkal kapcsolatban és mi az, ami rosszul esik.
A dolog úgy gondolom, működött. Megfogalmaztuk magunknak is és egymásnak is, hogy mik az elképzeléseink, és aztán hosszasan megbeszéltük, hogy ebből mi a jogos és mi nem, mi milyen beidegződés/minta/neveltetés, stb. miatt van és mi a közös nevező.
Úgy gondoltam közzéteszem ezt a kis "kérdőívet", hátha valaki hasznát veszi. Nekünk önismeret és a másik megismerése szempontjából is nagyon hasznos volt. A képre kattintva letölthetitek a dokumentumot.

 Letöltés


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Web Analytics