Oldalak

2015. november 17., kedd

Bodzás csodakence

Már nem tudom pontosan, mikor kezdtem el rajongani a gyógynövényekért, de arra emlékszem, hogy nem sokkal utána kaptam egy könyvet. Andrew Chevallier: Gyógyító növények kézikönyv. Nagyon szeretem, gyakorlatias, könnyen használható, és nem egy hatszáz kilós enciklopédia egy rakás értelmezhetetlen információval. Szóval király, az a lényeg. És az első receptem egy bodzakenőcs volt, amit apróbb bőrsérülésekre ajánlanak, ekcémára, horzsolásra, stb. Még magam is meglepődtem rajta, mennyire működik! Nagyon jó, szinte csodaszámba ment, mennyire hatott. Egyetlen hibája, hogy büdös.
No, akkor a recept:


Hozzávalók:
  • 150 g vazelin
  • 70 g glicerin
  • 80 ml víz
  • 30 g szárított vagy 77 g friss bodzavirág
Elkészítés:
Olvasszuk fel a viaszt egy forrásban lévő vízzel telt lábosra helyezett üvegedényben. Adjuk hozzá a bodzavirágot. Lassú tűzön állandóan kevergetve főzzük három órán át. Ezután szűrjük le a keveréket szűrőkendőn és hagyjuk, hogy jól átcsöpögjön. A kendőben maradt folyadékot gumikesztyűben csavarjuk ki. Töltsük tégelyekbe, szilárdulás közben néha kevergessük meg, hogy kenőcs állagú legyen. Ha kihűlt, lássuk el felirattal és tároljuk hűtőbe. Az eredeti írás szerint három hónapig áll el, de tapasztalatom szerint fél év után még simán jó, talán a gyógyhatása csökken egy picit.

Jó kencézést!

Kiegészítés:
Az utóbbi időben bukkantam egy cikkre, amely a vazelin, mint kőolajszármazék káros hatásairól szólt. Találtam egy receptet a természetes "vazelin" előállításához, én még nem próbáltam, de tervben van. A receptet itt találjátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Web Analytics